zile libere 2023

Românii vor avea 15 zile libere în anul 2023, conform prevederilor legale in vigoare. Conform calendarului 12 dintre ele sunt în timpul săptămânii, iar celelalte trei, în week-end. 

Așa cum a obișnuit deja, Guvernul are posibilitatea de a stabili prin orodonante și alte zile libere, cu condiția recuperării pentru a creea minivacante.

Un alt proiect de lege, aflat încă în dezbatere, prevede ca zilele de 6 și 7 ianuarie să fie și ele declarate zile libere legale. Proiectul încă nu a primit aprobarea din partea Parlamentul, însă va fi discutat din nou în sesiunea viitoare. Klaus Iohannis va decide dacă legea va fi aprobată sau nu.

Momentan, zilele declarate libere, prin lege sunt:

- 1 ianuarie, 2 ianuarie: Anul Nou (duminică, luni)

- 24 ianuarie: Ziua Unirii Principatelor Române (marţi)

- 14 aprilie: Vinerea Mare (vineri)

- 16-17 aprilie: Paște ortodox (duminică, luni)

- 1 mai: Ziua Muncii (luni)

- 1 iunie: Ziua Copilului (joi)

- 4 iunie: Rusalii (duminică)

- 5 iunie: A doua zi de Rusalii (luni)

- 15 august: Adormirea Maicii Domnului (marţi)

- 30 noiembrie: Sfântul Andrei (joi)

- 1 decembrie: Ziua Națională a României (vineri) 

- 25 decembrie, 26 decembrie - Crăciunul (luni, marţi).

Aceste zile libere sunt reglementate de Codul Muncii, prin art.139, care precizeaza si ca in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii aceste prevederi NU sunt valabile.

Salariatilor care lucreaza in locurile mentionate mai sus, li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.

Daca din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Angajatii romani au cele mai putine zile libere din Uniunea Europeana - 15 zile, "fata de spanioli care se bucura de 37 de zile libere de la stat, iar elvetienii de 28, la fel si britanicii, olandezii, germanii si portughezii".