Lucrător Universal

Duminica aceasta am acceptat invitația de a merge la o piesă de teatru denumită Lucrător Universal, un eveniment care nu s-a desfășurat într-o sală de spectacole ci în aula unei universități. Cadrul a fost însă unul propice, mai ales că prima scenă a părut că i-a inclus și pe spectatori ca parte din reprezentație.

Citind descrierea din invitația primită am înțeles că era vorba despre o piesă dedicată lucrătorilor din comerț ce aborda teme despre lupta sindicală.

După 2 ore de asistat la piesă am plecat impresionat de actorii de pe scena improvizată, de scenariu și de capacitatea de a interpreta tot felul de personaje, de a cânta melodii și a dansa pe o coreografie.

Deși mi-am propus să am tot mai multe astfel de ieșiri și preocupări, spre rușinea mea nu am reușit să mă țin de cuvânt.

La finalul piesei de teatru am simțit nevoia să întreb, să cer detalii ... cine a scris scenariul, cine erau actorii care au reușit să mă impresioneze timp de 2 ore cu poveștile lor dar și cu capacitatea de a trece imediat prin diferite personaje. 

Alice Monica Marinescu, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, Andrei Șerban, actorii piesei Lucrător Universal

Din fericire am putut lua acasă un pliant detaliat despre contextul piesei. Am aflat apoi online că actorii au pus în scenă piesa de teatru de prin 2019.

Și am descoperit că piesa este înregistrată și poate fi urmărită online... în mod gratuit.

Ce este piesa de teatru Lucrător universal ?

Sinopsis:

Câte activități diferite poți face la locul de muncă? Cum e să alergi de la casă în depozit, de la numărat bani la cărat paleți și de la schimbat prețurile la raft la spălat pe jos în magazin? Cum o scoți la capăt între presiunile de la manager și insultele din partea clienților?

Ce faci când deși tocmai ai primit o mărire de salariu, n-ai bani nici să plătești toate datoriile? Cum reacționezi când compania sabotează sindicatul? Cum îți poți proteja drepturile și negocia condiții de muncă mai bune? „Lucrător universal” povestește experiențele, istoriile personale și relațiile de muncă a patru lucrători și lucrătoare din „Mon Ami”, un supermarket fictiv din București. 

Piesa de teatru este, de fapt, un fel de manifest. La reprezentația la care am asistat eu erau invitați lucrători din sectorul de retail care au rezonat și aplaudat puternic fiecare scenă a piesei. Am aplaudat și eu, din postura de lider de sindicat, pentru că piesa a fost și pentru mine.

În România, peste 800 de mii de persoane sunt salariate în comerț, domeniul cu cel mai mare număr de lucrători din țară. Dintre acestea, 83 de mii lucrează în companii multinaționale. Realizat în parteneriat cu Federația Sindicatelor din Comerț și bazat pe cercetare extinsă, spectacolul vorbește, într-un cadru ficțional, despre problemele, presiunile și provocările cu care se confruntă angajații și sindicatele din comerț în context local.

Echipa spectacolului – Cu: Alice Monica Marinescu, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, Andrei Șerban; scenografia: Irina Gâdiuță; muzica și versurile: Maria Sgârcitu; coregrafia: Carmen Coțofană; identitatea vizuală: Cătălin Rulea; regia și scenariul: David Schwartz; documentare: Veronica Lazăr, Alice Monica Marinescu, Rodica Novac, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, David Schwartz, Andrei Șerban, Andra Tarara.

Mai jos aveți piesa de teatru disponibilă gratuit pe Youtube.


Acum, pentru că nu sunt prea familiarizat cu piesele de teatru, am înțeles că piesa este una ce se încadrează în sfera teatru politic. Dacă mă întrebați pe mine actorii au făcut o treabă excelentă în a face ca totul să pară destul de realist. Poate că acesta a fost motivul pentru care spectatorii din sală au rezonat cu poveștile și scenele piesei. Ba chiar au aplaudat după fiecare scenă...

Pe alocuri piesa mi s-a părut a fi mai degrabă un teatru absurd (care, din păcate, de cele mai multe ori, este realitatea zilnică în care trăim). O altă problemă, pe cât de delicată, pe atât de spinoasă, ridicată de scenariu este existența și funcționarea sindicatelor marile companii, cum sunt cele de retail: cum îți protejezi drepturile și cum negociezi condiții de muncă mai bune atunci când sindicatele sunt sabotate.

Pe flyerele ridicate la finalul piesei există un fel de manifest în care sponsorii acestei reprezentanții au ținut să detalieze pe larg problemele legislative și provocările prin care trec angajații și cum sunt ei protejați de lege...