Institutul German pentru Drepturile Omului îndeamnă guvernul german și toate celelalte state membre ale UE să voteze în favoarea Directivei UE privind obligația de diligență în materie de sustenabilitate a întreprinderilor (CSDDD) la votul final din 9 februarie. 

Directiva UE este esențială pentru salvgardarea și protejarea drepturilor omului și a mediului în lanțurile de aprovizionare globale. După negocieri îndelungate, CSDDD ar putea eșua acum din cauza dezacordurilor din cadrul guvernului german și al altor state membre ale UE.

CSDDD este menită să armonizeze în sfârșit legislația națională. "Dacă nu se va reuși, companiile din Europa se vor confrunta în viitor cu un mozaic de reglementări naționale în materie de due diligence, combinate cu mai multă birocrație", spune Michael Windfuhr, director adjunct al Institutului. O serie de state membre ale UE și de țări vecine au introdus deja reglementări privind lanțul de aprovizionare la nivel național, cum ar fi Franța și Norvegia, sau sunt în curs de a face acest lucru, cum ar fi Țările de Jos.

Legea germană privind lanțul de aprovizionare a intrat în vigoare de un an. Este prea devreme pentru a face declarații bazate pe dovezi cu privire la impactul legii asupra piețelor globale, dar sondajele efectuate în rândul companiilor oferă o imagine pozitivă. 

Potrivit unui sondaj reprezentativ realizat de Institutul de Cercetare Handelsblatt în numele Creditreform în rândul a 2.000 de companii din Germania, doar șapte la sută dintre companii resping obligația de a respecta standardele privind drepturile omului și mediul în lanțurile lor de aprovizionare.

La nivelul UE, din 2024 va intra în vigoare și Directiva UE privind raportarea în materie de sustenabilitate, care va obliga inițial marile companii să raporteze aspectele legate de sustenabilitate într-o manieră standardizată. 

Acest standard de raportare se va aplica, de asemenea, companiilor din cadrul CSDDD, ceea ce înseamnă că efortul suplimentar de raportare pentru CSDDD va fi moderat.Institutul German pentru Drepturile Omului este instituția națională independentă pentru drepturile omului din Germania.