relatiile la birou

Este posibil să găsești un suflet pereche pe Zoom? Pot fi aplicațiile de mesagerie un canal pentru scrisori de dragoste la serviciu?

Potrivit unui nou sondaj al angajaților din SUA realizat de Society for Human Resource Management (SHRM), un sfert dintre respondenți au dezvăluit că au început o relație romantică cu un coleg în timpul pandemiei sau au continuat o relație de dragoste existentă în ultimul an. 

Și, în ciuda faptului că nu au putut să meargă la birou și să se în persoană în această nouă lume, jumătate dintre respondenți au raportat că au dezvoltat o pasiune cu cineva cu care lucrează - o creștere cu 7% față de anul trecut.

Liz Supinski, directorul de produse de cercetare al SHRM, explică că aprinderea legăturilor emoționale cu un coleg a fost o modalitate de a atenua sentimentele de izolare și singurătate pe care mulți lucrători de la distanță le-au simțit în perioadele de izolare. 

„Pentru multe părți ale țării, munca a fost singurul loc în care oamenii încă pot merge [virtual]”, spune ea. „[Pentru] Millennials care deja se întâlneau și socializau online, întâlnirile pe Zoom au fost oricum o tendință și ar putea chiar să facă ca o „dragoste  la locul de muncă” să se simtă mai puțin riscantă dacă nu o desfășurați de fapt la locul de muncă.” 

Lucrul cu relații romantice

În ciuda creșterii numărului de relatii romantice la locul de muncă, sondajul SHRM indică faptul că marea majoritate a companiilor nu solicită angajaților să dezvăluie relațiile interpersonale. Și chiar dacă ar fi făcut-o, 75% dintre respondenți spun că probabil își vor ascunde relațiile romantice de angajatori.

Relațiile de dragoste clandestine pot pune nenumărate probleme, mai ales dacă persoanele implicate lucrează în aceeași echipă. Am văzut asta în mod public recent cu fostul președinte al CNN, Jeff Zucker, care a demisionat din funcție după ce a recunoscut că a început să se întâlnească în secret cu directorul de marketing al companiei, Allison Gollust, în timpul pandemiei.

Chiar și fără politici explicite care reglementează relațiile interpersonale dintre personal, avocatul de ocupare a forței de muncă Vanessa Matsis-McCready, avertizează că o poveste de dragoste purtată prin canale de comunicare de la birou poate fi totuși supusă controlului juridic. 

„Folosirea platformelor virtuale ale companiei precum Slack, Zoom sau Teams nu este un instrument de comunicare privată, deoarece software-ul este proprietatea companiei”, a spus ea. „Angajații ar trebui, de asemenea, să aibă grijă să nu folosească greșit proprietatea companiei sau să facă declarații, să distribuie imagini sau altele asemenea, care ar putea fi împotriva politicii companiei.”


Dar pentru toate riscurile cunoscute, experții spun că există motive pragmatice pentru a înrădăcina dragostea la birou. Se pare că relațiile romantice între colegi pot duce la creșterea productivității și a moralului la locul de muncă, a declarat Alexander Alonso, șef de cunoștințe al SHRM pentru Quartz, anul trecut. 

„Veți începe să vedeți că oamenii vor deveni mult mai investiți în munca lor și vor deveni mai productivi. ”, a explicat el „Oferă un motiv pentru ca ei să fie mai implicați în munca lor, cel puțin pentru primul an sau cam așa ceva din relație.”